top of page
Yazarın fotoğrafıUmut Kapucu

Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation-RPA)

Güncelleme tarihi: 27 Eyl 2022

Robotik Süreç Otomasyonu; temelde, yinelemeye dayalı rutin görevlerin otomatikleştirilmesi için yazılım ya da yapay zeka (AI) temelli robotların kullanılmasıdır.


Bu teknolojinin en önemli avantajı, gereksiz vakit alan katma değeri düşük iş ve süreçleri robotlara devrederek; değerli olan zamanınızı size geri kazandırmasıdır. Bu sayede zamanınızı sizin için önemli ve katma değeri yüksek işlere ayırarak verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Bu sırada da; robotlar bu rutin, vakit alan ve karmaşık işleri, hızlı ve hatasız bir şekilde sizin için tamamlayacaklardır.


Robotik süreç otomasyonu, robotic process automation, rap

Robotik süreç otomasyonu nedir?

Farklı platformlarda RPA tanımları:


Wikipedia: Robotic process automation also called robotic automation (abbreviated as RPA or RPAAI) is an emerging form of clerical process automation technology based on the notion of software robots or artificial intelligence (AI) workers.

Gartner: Robotic process automation (RPA) is a productivity tool that allows a user to configure one or more scripts (which some vendors refer to as “bots”) to activate specific keystrokes in an automated fashion.

McKinsey: RPA is a type of software that mimics the activity of a human being in carrying out a task within a process. It can do repetitive stuff more quickly, accurately, and tirelessly than humans, freeing them to do other tasks requiring human strengths such as emotional intelligence, reasoning, judgment, and interaction with the customer.

Institute for Robotic Process Automation & Artificial Intelligence: Robotic process automation (RPA) is the application of technology that allows employees in a company to configure computer software or a “robot” to capture and interpret existing applications for processing a transaction, manipulating data, triggering responses and communicating with other digital systems.



Robotik süreç otomasyonu neden önemli hale geldi?


Günümüzde şirketler, robotik süreç otomasyonu (RPA) çözümleri konusunda oldukça istekli. Çoğu şirket hala eski sistemler üzerinde çalışıyor ve çalışanlarının çoğu halen birçok “otomatikleştirilebilir” süreç ve işler nedeniyle çok değerli zamanlarını harcıyorlar.


Son yıllardaki COVID-19 pandemisi, birçok organizasyonun mevcut işleyişini ve operasyonlarını kökten değiştirdi. Şirketlerin uzaktan çalışma prensiplerini benimsediği ve bulut teknolojilerini daha fazla kullanmaya başladığı bir dönem içindeyiz. Böyle bir dönemde şirketler, süreçlerinde çalışan iş yükünü ve operasyonel maliyetleri azaltmak için çözüm arayışına girdiler.


Ankete katılanların %48'i, kuruluşlarının gelecek yıl RPA harcamalarını %5 veya daha fazla artıracağını söyledi.
Forrester Consulting, The Future of Work: A Pandemic Spotlight

2021 yılında RPA pazarının toplam büyüklüğünün 2 milyar USD olduğu tahmin ediliyor. Statista’nın projeksiyonuna göre 2023’te pazarın iki katına ulaşması yani 4 milyar USD seviyesine, 2030 yılında ise 13 milyar USD büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. (*)




RPA hangi konuda fayda sağlar?


RPA ile daha verimli süreçler

Şirketlerin önemli süreçleri düşünüldüğünde; buralarda kullanılan teknoloji bir insanın hızını ve bilgi işlem gücünü çok aştığını görüyoruz. Bu nedenle, bu süreçlerdeki darboğazlar bir noktada insan/çalışan kaynaklı sonucuna varıyoruz.


RPA ile çalışanların işlerini tamamlaması kolaylaşacağı gibi bu gibi darboğazların da önüne geçilebilecektir. Ek olarak, çalışanların daha katma değerli süreçlerde görev alması sonucunda toplam operasyonel maliyetin azaltılmasına ciddi katkı sağlayacaktır.



robotik süreç otomasyonu verimli süreçler


Tasarruf (ve kazanç)

İşin nihayetinde şirketler için en önemli sonuç kârdır. RPA, sadece insan kaynağı maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda insan hatası nedeniyle karşılaşılabilecek sonuçlardan da kaçınmaya yardımcı olacaktır. Hataya açık süreçleri otomatikleştirmek için RPA botlarından yararlanarak manuel hata riski en aza indirilebilir.


Sadece emek tasarrufundan bile RPA yatırımları için ilk yılda yüzde 30 ile yüzde 200 arasında değişen bir yatırım geri dönüşü (ROI) elde etmek mümkün.(*)



robotik süreç otomasyonu ile tasarruf


Çalışan memnuniyeti

RPA, yalnızca insan kaynağından tasarruf etmekle ilgili değil, onların beceri ve bilgilerini kullanan görevler için kullanmakla da ilgilidir.


Örneğin; yıllarca finans eğitimi almış bir muhasebeci, zamanının çoğunu fatura veri girişi gibi sıradan bir şey yaparak geçirmek zorunda kalıyorsa kendisini gereğinden fazla çalışmış ve değersiz hissedebilir. Bunun yerine, RPA ile bu süreçleri otomatikleştirmek ve çalışanları sahip oldukları becerileri kullanabileceği görevlerde kullanmak, çalışan memnuniyetini ve zaman içinde de bu çalışanları elde tutma oranını arttıracaktır.



robotik süreç otomasyonu ile çalışan memnuniyeti



Kalite

RPA ile, manuel hataların azaltılması ile kaliteli süreçler elde etmek mümkündür. Bunun yanında, daha yüksek kaliteli veriler ile ilerleyerek daha güvenilir analizlerin yapılabilmesini de sağlar. Vaka çalışmaları göstermektedir ki; veriler manuel olarak çıkarıldığında %62 olan kalite seviyesi, RPA sayesinde %99 seviyelerine çıkarılabilmektedir. (*)



robotik süreç otomasyonu ile kalite artışı


RPA hangi alanlarda kullanılabilir?


Bugün geldiğimiz noktada robotik süreç otomasyonu (RPA) organizasyonların verimliliğini pek çok konuda artırabilirken, maliyetleri de düşürmeye katkı sağlamaktadır.


Dijital dönüşümün önemli bir bileşeni haline gelen RPA’nın katma değerli sonuçlar üretebilmesi için dahil olacağı süreçlerin iyi analiz edilmesi ve otomasyonun doğru tasarlanması gerekmektedir.


RPA botları, sistem arayüzleri üzerinde bir insan gibi fare ve klavye hareketlerini yaparlar. Sistemlere bağlanırlar, bir sistemdeki bilgiyi başka bir sisteme girdi olarak verirler, “gönder” “kaydet” gibi butonlara basarlar, MS Excel’de hesaplama yapar, kendisine gelen E-posta ekini açar, ve bunun gibi onlarca işi hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebilir.


RPA ile yapılabilecek işler ve iş süreçleri düşünüldüğünde;

  • Çok sayıda tekrar eden işlerde

  • Kural bazlı süreçlerde

  • Veri alışverişi gerektiren süreçlerde

  • Farklı sistemler üzerinde gerçekleşen işlerde

  • Entegrasyonu mümkün olmayan ya da yüksek maliyet gerektiren sistemler arasındaki süreçlerde

  • İnsan hatasına açık olan ya da hata sonucunun risk barındırdığı süreçlerde

  • Mesai saatleri dışında yapılabilecek işlerde

  • Belli bir zaman aralığında yapılması gereken işlerde


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page